Generic Top Level Domain

Domeniile generice de nivel superior (gTLD-uri) sunt una dintre categoriile de domenii de nivel superior (TLD-uri) menținute de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) pentru utilizare în sistemul de nume de domenii de pe Internet. Un domeniu de nivel superior este ultimul nivel al fiecărui nume de domeniu complet calificat. Acestea sunt numite generice din motive istorice; inițial, acestea au fost contrastate cu TLD-uri specifice țării în RFC 920.

Grupul de bază al domeniilor generice de nivel superior este format din domeniile com, info, net și org. În plus, numele domeniilor și pro sunt, de asemenea, considerate generice; cu toate acestea, acestea sunt desemnate ca restricționate, deoarece înregistrările din cadrul acestora necesită dovada eligibilității în conformitate cu liniile directoare stabilite pentru fiecare.

Din punct de vedere istoric, grupul de domenii generice de nivel superior a inclus domenii, create la începutul dezvoltării sistemului de nume de domenii, care sunt acum sponsorizate de agenții sau organizații desemnate și sunt limitate la anumite tipuri de solicitanți. Astfel, domeniile edu, gov, int și mil sunt acum considerate domenii sponsorizate de nivel superior, la fel ca domeniile tematice de nivel superior (de exemplu, joburi). Întregul grup de domenii care nu au o denumire geografică sau de țară (a se vedea domeniul de nivel superior al codului de țară) este adesea menționat de termenul TLD generic.